Ajankohtaista

Asumisohjaajat auttavat nuoria verkossa

Asumisohjausta verkossa-kuva

NAL tarjoaa asumisneuvontaa ja -ohjausta sekä omille asukkailleen että muille nuorille esimerkiksi Ohjaamoiden kautta. Jotta jokainen nuori saisi tukea itsenäistymiseensä ja asumiseensa, NAL on avannut valtakunnallisen verkko-ohjauspalvelun omilla verkkosivuillaan. Palvelun kautta nuori voi kysyä etänä suoraan asumisohjaajalta, jos jokin asia omaan kotiin muuttamisessa tai arjessa pärjäämisessä askarruttaa. 

NALin tavoitteena on, että kuka tahansa nuori saisi valtakunnallisesti asumisneuvontaa riippumatta siitä, millä paikkakunnalla hän asuu. NALin paikallisyhdistykset tarjoavat asumisneuvontaa ja -ohjausta yli 25 paikkakunnalla. Lisäksi NAL ja NAL-paikallisyhdistykset tekevät tiivistä yhteistyötä asumisen asioissa Ohjaamoiden ja muiden matalan kynnyksen palvelupisteiden kanssa ympäri Suomea. Nuorten tavoittaminen ja asumisneuvonnan palvelun tarjoaminen uusilla paikkakunnilla vaatii digitaalisten palveluiden ja palvelukanavien kehittämistä. 

Asumisneuvontaa nuorille etänä 

NAL on avannut valtakunnallisen palvelun, jonka kautta kuka tahansa nuori voi kysyä asumiseen ja itsenäistymiseen liittyviä kysymyksiä. Askarruttavat asiat voivat liittyä esimerkiksi omaan kotiin muuttamiseen tai arjessa pärjäämiseen. 

Jotta kynnys yhteydenottoon olisi mahdollisimman matala, palvelu on luottamuksellinen ja tarvittaessa myös anonyymi. Asumisohjaajat vastaavat kysymyksiin kahden arkipäivän sisällä. Yhteydenottolomakkeen kautta voi kysyä yksittäistä asiaa tai nuori ja asumisohjaaja voivat yhdessä miettiä jatkuvampaa ohjausta verkossa. Yksittäisen kysymyksen voi esittää anonyymisti, mutta pidempikestoinen ohjaus vaatii vahvaa tunnistautumista. 

Ammattilaiset voivat hyödyntää verkko-ohjausta työssään 

Verkko-ohjaus tarjoaa ammattilaisille uuden työkalun nuorten ohjaukselle ja neuvonnalle asumiseen liittyvissä asioissa. Asumisohjaajaan voi olla yhteydessä yhdessä nuoren kanssa, tai nuorta voi pyytää täyttämään itse yhteydenottolomake. Verkko-ohjausta voi hyödyntää esimerkiksi silloin, kun nuori tarvitsee asumiseen liittyvää asiantuntemusta asumisohjaajalta. 

Ohjaustaverkossa.fi on Kohtaamon kehittämä tietoturvallinen verkko-ohjauksen työkalu, jossa NAL on toiminut yhteistyökumppanina.  Tulevaisuudessa palvelu mahdollistaa monialaisen ohjauksen. NALin tavoitteena on laajentaa verkko-ohjaukseen liittyvää yhteistyötä Ohjaamoiden kanssa vuoden 2022 aikana. 

Ota yhteyttä asumisohjaajaan NALin verkkosivujen kautta osoitteessa nal.fi/kysyneuvoa. 

Scroll to Top