Ajankohtaista

Asumisen koulutuksia nuorille yhteistyöllä

gut_1_pieni-nalfi

NAL:n paikallisyhdistykset tarjoavat nuorille suunnattuja koulutuksia ja Asumisen ABC -kursseja Ohjaamoissa. Yhdistykset osallistuvat kouluttajina myös Ohjaamoiden järjestämiin ryhmiin. Esimerkiksi Hämeenlinnan Ohjaamo Stagella on kokoontunut 15-29-vuotiaiden nuorten työkokeiluryhmä. NAL Hämeenlinnan seutu on pitänyt ryhmäläisille asumisen infon, jossa käydään nuorten kanssa tärkeimpiä vuokra-asumiseen liittyviä asioita läpi. 

”Moni nuorista asuu vielä kotona, joten heillä ei ole aina tietoa siitä, mitä itsenäinen asuminen vaatii ja mitä kaikkea siihen kuuluu” kertoo ryhmien vetämisestä vastannut yksilövalmentaja Nina Vuori Hämeenlinnan Ohjaamosta. 

Hänen mielestään tärkeää on ollut se, miten nuorille puhutaan ja miten asiat esitetään. Ryhmää on vedetty keskustellen ja nuorille mielekkäällä tavalla. 

Aiheina ovat esimerkiksi se, mitä on huomioitava ennen omaan kotiin muuttoa, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia vuokralaisella on sekä miten toimia, jos tulee ongelmatilanteita asumisen aikana. kertoo toiminnanjohtaja Jaakko Vesterberg NAL Hämeenlinnan seudusta. 

Vesterbergin mukaan yhteistyö Ohjaamon kanssa on ollut onnistunutta ja joustavaaYhdistykselle on ollut arvokasta, että Ohjaamolla on olemassa valmis ryhmä, jolle tarjota omaa asiantuntijuuttaan. 

Meille on tärkeää, että tulemme nuorille aikuisille näkyväksi. Näin saamme nuorille laajemmin asumisen tietoutta levitettyä kuin pelkästään omien asukkaidemme parissa. Koulutukset tukevat mielestäni hyvin Ohjaamolla tapahtuvaa asumisneuvonnan päivystystoimintaamme kommentoi Vesterberg. 

Myös Ohjaamossa ollaan tyytyväisiä yhteistyöhön. Vuori on erityisesti ilahtunut siitä, että tieto asumiseen liittyvistä asioista ja palveluista kantautuu nuorten kaveripiiriinkin. 

Tieto ei jää vain ryhmän nuorille. He osaavat vinkata asioista myös kavereilleen ja kertoa, että Ohjaamosta saa apua ja tietoa ” kuvailee Vuori. 

Nuoret ovat olleet tyytyväisiä ryhmävalmennuksiin ja kokevat, että asumiseen ja taloudenhallintaan liittyvistä asioista tulisi puhua enemmän. 

”Meille on tullut hyvää palautetta siitä, miten Jaakko kertoo tietoa asumisestaEttä ei ole sellainen tyypillinen viranomainen” mainitsee Vuori nuorten antamasta palautteesta. 

Scroll to Top