Ajankohtaista

50 vuotta nuorten asumisen puolesta

NAL50 tiedote

Nuorisoasuntoliitto perustettiin vuonna 1971 edistämään nuorten asumistilannetta. Tuolloin moni asia yhteiskunnassa oli toisin ja muutoksessa. Turvavyöt tulivat pakollisiksi, homoseksuaalisuus laillistettiin ja postinumerot otettiin käyttöön. Nuorisoasuntoliitto otti tuolloin radikaalina ja liian kunnianhimoisena pidetyn tavoitteen nuorten asumisväljyydestä: jokaisella itsenäistyneellä nuorella tulisi olla kodissaan oma huone.

50 vuoden aikana tämä tavoite on menettänyt radikaalin luonteensa. Se oikeastaan kuvaa nuorten asumisen nykytilaa ja kehitys näyttää ottavan tästä vielä askeleen pidemmälle. Noin puolet nuorista asuu yksin omassa kodissaan ja valtaosa nuorista myös haluaa oman kodin.

Vaikka nuorten asumisoloissa on NAL:n historian aikana otettu suuria harppauksia, tarve nuorten asumisen edistämiselle ja edunvalvonnalle ei ole kadonnut vuosien aikana. Tilastojen mukaan alle 25-vuotiaita asunnottomia on 850 ja nuoria työssään kohtaavat ammattilaiset arvioivat merkittävän osan asunnottomista nuorista jäävän tilastojen ulkopuolelle.

Tarjoamalla nuorille kohtuuhintaisia asuntoja, vahvistamalla nuorten itsenäisen asumisen tietoja ja taitoja ja tukemalla nuoria silloin, kun apua tarvitaan, lujitetaan yhteiskunnan tärkeimpiä rakenteita. Näin ennaltaehkäistään nuorten asunnottomuutta, tuetaan itsenäistymistä ja annetaan paremmat mahdollisuudet nuorille oman elämän rakentamiseen.

NAL:n toiminnan vaikuttavuus perustuu yhteistyölle. Töitä tehdään yhdessä paikallisyhdistysten, NAL:n omistamien yhtiöiden NAL Asuntojen ja NAL Palveluiden sekä jäsenjärjestöjen kanssa. Näin syntyy osiaan suurempi summa. Tätä kokonaisuutta kutsumme NAL-yhteisöksi, ja yhdessä tuemme nuorten asumista ja itsenäistymistä Helsingistä Rovaniemelle ja tarjoamme nuorille yli 4500 kotia.

Nuorisoasuntoliiton 50 vuotta sitten muotoiltu tavoite asetti mainiot suuntaviivat liitossa tehtävälle työlle. NAL:n uudessa strategiassa visiona on, että jokaisella nuorella on koti, jossa on hyvä olla. Vaikka on vaikea arvioida, mitä seuraavat vuosikymmenet tuovat tullessaan, uskomme NAL:ssa, että nämä sanat toimivat kiintotähtenä liiton seuraavan vuosisadan puolikkaan matkalla.

Nuorisoasuntoliitto NAL ry
Scroll to Top