Ajankohtaista

NAL:n talousneuvoja talouden tietotaidon oppaana    

Ronja Roms

Nuorisoasuntoliitto sai STEAn kevään ylimääräisessä hankehaussa avustuksen, jonka myötä liiton vahvistukseksi palkattiin talousneuvoja.  Talousneuvontaa vahvistamalla pyritään ennaltaehkäisemään koronakriisin aiheuttamia nuorten taloudellisia vaikeuksia.

Heinäkuussa NAL:n talousneuvojana aloitti Ronja Roms. Roms on viimeiset vuodet tehnyt töitä erityisnuorisotyön parissa ja perustanut yksilötalouteen keskittyvän podcastin, joka pääsi myös ehdolle vuoden 2020 sijoitusteoksi.  Podcastin kautta Roms haluaa vaikuttaa erityisesti nuorten osaamiseen ja tehdä taloustaidoista helpommin ymmärrettäviä ja kiinnostavia.

Roms korostaa, että taloudellinen lukutaito on kansalaistaito, ja sen oppiminen pitäisi taata kaikille suomalaisille. Talousneuvojana hän voi vaikuttaa niin yksittäisten nuorten tietotaitoon kuin myös tiedon liikkumiseen koko Suomen alueella tukemalla ammattilaisia ja heidän osaamistaan.

Työ NAL:n talousneuvojana on ollut mahtava mahdollisuus. Nyt saan arkityönä keskittyä siihenminkä koen tärkeimmäksi. Roms iloitsee.

Talousneuvojan työtehtäviin on kuulunut paikallisyhdistyksien ja nuorten toiveisiin vastaaminen.

Olen järjestänyt koulutuksia tarpeiden mukaan, kuten Talouden ensiapu koulutuksen ammattilaisille sekä Maarit Lassanderin ohjaaman Tunteet ja raha -koulutuksen. Toivomme, että tammikuussa pääsemme järjestämään Oma talous kuntoon -illan Porvoossa yhdessä paikallisyhdistyksen kanssa.” Roms kertoo. Kaikille ilmainen ja avoin tilaisuus nauhoitetaan ja tallenne julkaistaan myöhemmin vapaasti katsottavaksi.

Roms on vetänyt myös Insta-livejä muun muassa yhteistyössä Helsingin Ohjaamon kanssa. Livessä käsiteltiin rahaa ja taloutta useasta näkökulmasta.  Lisäksi työ on sisältänyt talousneuvontaa suoraan nuorten kanssa. Yksilöohjauksissa pääpaino on ehkäisevässä työssä ja yhdessä tekemisessä.

”Keskustellaan rahasta ja mietitään rahanhallinnan peruspilareita. Tehdään budjetteja ja selvitellään avoimet laskut ja maksumahdollisuudet. Puhutaan säästämisestä ja sijoittamisesta. Otetaan homma haltuun tänään: vaikka elämäntilanne ei juuri nyt suosisi säästämistäniin taito on olemassa, kun aika on sopiva.”  Roms kuvailee.

Talousneuvonnan hankerahoitusta riittää vielä helmikuun alkuun saakka, mutta kysyntää neuvonnalle olisi selvästi jatkossakin.

Tarvetta on tuelle ja kanssakulkemiselle. Vaikka tietoa löytyy netistä kuinka paljonon se kuitenkin eri asia sisäistää tieto keskustelun ja yhdessä tekemisen kautta. Syksy on näyttänyt, että tälle työlle on iso tarve ja toivonkinettä samantapaista työtä tehdään myös NAL-kentällä tulevaisuudessa.” 

 

Scroll to Top