Ajankohtaista

Mitä tehdä kotona?

Kotona

Mitä tehdä kotona, kun kaikki päivän työt on tehty tai oppikirjoja luettu tarpeeksi?  Listasimme vinkkejä kotona puuhasteluun!

 

 Lue tai kuuntele kirjoja  

Uppoudu teoksiin, jotka sinun on jo pitkään pitänyt lukea, mutta et vain ole saanut aikaiseksi tai valitse kiinnostava uutuus äänikirjana. Netissä on useita e- ja äänikirjapalveluita, joista löytyy kattava valikoima kirjallisuutta kuukausimaksun hinnalla. Muista myös tarkastaa kirjastosi nettisivuilta, millaisia e-kirjoja voit lainata ilmaiseksi kirjastokortilla netistä!

 

 Ole yhteydessä läheisiisi  

Soittele isovanhemmillesi, kaverille tai sellaiselle läheiselle, jota sinulla on ikävä. Ilahduta toista ihmistä kertomalla, kuinka paljon välität! Voit myös sopia videotreffit ystävän tai läheisen kanssa. Laittautukaa kuin olisitte menossa viettämään yhdessä aikaa ja pelatkaa vaikka Aliasta videovälitteisesti.

 

◇ Kirjoita ajatuksiasi ylös

Jos ahdistaa tai huolet pyörivät mielessä, kirjoittaminen voi auttaa. Kirjoita siitä, mitä tunnet, mitä olet tällaisena erityisenä aikana tehnyt ja mitä ajattelet. Älä keskity kielioppiin tai mahdollisiin virheisiin, vaan kirjoita ajatuksenvirtaa vaikka 15 minuuttia. Sinun ei ole pakko palata tekstiin enää ikinä, mutta jos haluat, sen lukeminen joskus myöhemmin voi olla hauskaa. Voit myös kirjoittaa kirjeen tulevaisuuden minällesi! Kuvaile kirjeessä tämän hetkistä elämääsi, tulevaisuuden toiveita ja sitä millaista kuvittelet elämäsi olevan esim. kymmenen vuoden päästä. Kirjoita kirjeen päälle päivämäärä viiden tai kymmenen vuoden päähän – silloin voit lukea kirjeen uudelleen. Laita kirje paikkaan, jossa tiedät sen säilyvän.

 

 Kuuntele musiikkia  

Palaa vanhoihin lempilevyihisi, fiilistele suosikkikappaleitasi ja tutustu uusiin artisteihin. Kokoa soittolistoja erilaisia tunnetiloja ja tilanteita varten. Tanssahtele olohuoneessa mielestäsi kaikkien aikojen parhaimman tanssihitin tahtiin! Selvitä myös pitääkö joku hyvä artisti livekeikan olohuoneestaan. 

 

 Järjestele tavaroita 

Siivoa ne sotkuisimmat kaapit, joihin aina viskataan sellaiset pienet tavarat, joilla ei ole muutakaan paikkaa. Mukavammaksi tämän touhun saa, kun laittaa taustalle hyvän äänikirjan, radiokanavan tai soittolistan. Kuka tietää, saatat samalla löytää unohtamiasi aarteita! 

 

 Tee kotitreenejä  

YouTubesta löydät videoita niin joogaan kuin kehonpainotreeneihinkin, jolloin et tarvitse muuta kuin mukavan alustan ja joustavat vaatteet.  

 

 Tutustu mindfulnessiin  

Kevennä stressiä ja rauhoita mielesi tekemällä tietoisuusharjoituksia. Lisää tietoa mindfulnessista löydät esimerkiksi Suomen Mielenterveysseuran nettisivuilta mieli.fi 

 

◇ Käy läpi digitaaliset kuva-arkistosi.  

Poista kaikki epäonnistuneet otokset ja lähetä tärkeimmät muistot kehitettäväksi. Kokoa kuvista albumi ja sisusta kotiasi ripustamalla parhaimmat seinälle. Rakkaimmat kuvat on myös hyvä kopioida muistitikulle tai ulkoiselle kovalevylle –  varsinkin, jos et teetä niistä paperikuvia – näin ne säilyvät, vaikka kone menisikin rikki. 

 

 Vähennä tavaraa  

Mieti, mitkä omistamasi vaatteet ja tavarat ovat turhia. Mitä et ole käyttänyt viimeisen vuoden aikana? Mikä vie liikaa tilaa? Kasaa tavaroita kierrätykseen ja nauti siitä, että koti pysyy helpommin siistinä. 

 

 Katso suoratoistopalveluja  

Valitse kerrankin ilman syyllisyyttä sarjamaratoni tai elokuvia, jotka saavat sinut hyvälle mielelle. Voit myös katsoa ystävien kanssa yhdessä suosikkisarjanne videoyhteydellä. Näin pääsette kommentoimaan ja nauramaan leffan tai sarjan tapahtumille samalla aikaa.  Esimerkiksi Yle Areenasta löydät paljon erilaisia ilmaisia sisältöjä. 

 

 Leivo ja kokkaa

Hyödynnä kaappien jauhovarastoja ja leivo koti herkullisen tuoksuiseksi. Esimerkiksi sämpylät tai mokkapalat on helppo ja halpa tapa ilahduttaa niin itseä kuin myös mahdollisia asuinkumppaneita. 

 

 Opi uutta! 

Katso dokumentti tai kuuntele podcastia sinua kiinnostavasta aiheesta. Jos olet aina halunnut opetella jonkun uuden kielen, tutustu netin tarjoamiin mahdollisuuksiin harjoitella alkeita ja ryhdy tositoimiin!  

 

Muista myös, ettei tällaisena erityisenä aikana kuitenkaan tarvitse saada koko ajan jotakin aikaan ja suorittaa kotitöitä tai muita listattuja asioita.

Nyt on lupa levätä, rauhoittua ja ottaa aikaa itselleen. Ota rennosti ja pidä huoli omasta hyvinvoinnistasi <3 

Scroll to Top