Viime vuoden aikana häätöjen määrä on noussut huolestuttavasti. Ulosottolaitoksen tilastojen mukaan häätöjen määrä on kasvanut viime vuodesta vajaalla viidenneksellä. Häätöjen ennaltaehkäisy on keskeinen keino torjua asunnottomuutta ja vahvistaa asumisturvaa. NALissa tiedämme myös omasta kokemuksesta, että ennaltaehkäisevä työ toimii: vaikka NALinkin asunnoissa vuokravelat ja häiriökäyttäytyminen on lisääntynyt muun vuokramaailman tapaan, häätöjen määrä asunnoistamme ei ole kasvanut samaa tahtia. Kerromme meidän häätöjen ehkäisevästä työstämme lisää myöhemmin!
Nuorten asumisturva on viimeaikaisten muutosten myötä vaarantunut. Nuoret ovat tyypillisesti opiskelijoita tai työuransa alkuvaiheessa, jolloin taloudellinen tilanne ei usein ole kovin vakaa. Vuokravelat, opintolainojen takaisinmaksuun liittyvät vaikeudet sekä sosiaaliturvan leikkaukset ovat ajaneet monia nuoria tilanteeseen, jossa vuokranmaksukyky on vaarantunut. Pienituloisuus yhdistettynä korkeisiin asumiskustannuksiin asettaa erityisesti nuoret alttiiksi häädöille.
Vuokravelkojen lisäksi häiriökäyttäytyminen ja asunnon huono hoito ovat yleisiä häätöjen syitä. Taustalla voi olla myös monenlaisia elämänhallinnan haasteita, kuten päihde- ja mielenterveysongelmia. Ennaltaehkäisevä tuki ja varhainen puuttuminen ovat häätöjen ehkäisemisessä tärkeitä. Elämänhallintaan liittyvät haasteet ovat monesti herkkiä aiheita, ja siksi niiden hoito vaatii erityistä empatiaa ja ymmärrystä vuokranantajien ja palveluntarjoajien taholta.
Asumisneuvonta on yksi tehokkaimmista keinoista häätöjen ehkäisemiseksi. NAL-toimijoilla on konkreettista näyttöä neuvonnan ja ripeän puuttumisen hyödystä. NALin asunnoissa häiriökäyttäytyminen ja vuokrarästien määrä ovat lisääntyneet samaa vauhtia kuin muuallakin vuokramaailmassa, mutta häätöjen määrä ei meillä ole kasvanut samassa suhteessa monen muun kanssa. Tästä voi kiittää ainakin asumisneuvontaa, nopeaa vuokrarästeihin puuttumista sekä mahdollisuutta neuvotella vuokran maksueristä.
Asumisneuvonnan lisäksi on tärkeää olla tarjolla varhaista talous- ja velkaneuvontaa sekä muita tukipalveluja, kuten päihde- ja mielenterveyspalveluja.
Asumisen haasteisiin puuttumista edistää myös avoin ja rehellinen keskustelu vuokranantajien ja vuokralaisten välillä. Hyvä yhteydenpito voi auttaa löytämään ratkaisuja mahdollisiin ongelmiin jo ennen kuin ne kärjistyvät. Empaattinen kohtaaminen ja vuoropuhelu voivat madaltaa kynnystä pyytää apua ja helpottaa tukipalvelujen piiriin hakeutumista. Monelle tuen hakemiseen on suuri kynnys, ja empaattisella otteella voidaan rakentaa luottamusta, joka mahdollistaa avun tarjoamisen ja vastaanottamisen ajoissa.
Jokaisella meistä on oikeus kotiin, ja häätöjen ennaltaehkäisy on tärkeä osa tämän oikeuden turvaamista.