Ajankohtaista

Häädöt ovat kasvussa – miten nuoria voidaan tukea asumisen kriisitilanteissa?

Nuorten pahoinvointi

Häädöt ovat Suomessa olleet viime aikoina hälyttävässä kasvussa. Ne ovat kalliita prosesseja paitsi vuokranantajille, myös vuokralaiselle itselleen ja koko yhteiskunnalle. Vuokralaiselle häädöllä on usein hyvinkin pitkät ja vakavat seuraukset taloudelliselle tilanteelle ja asumisturvalle, minkä takia niitä tulisi pyrkiä ennaltaehkäisemään mahdollisimman tehokkaasti.

Häätöjen ehkäisyssä ja prosessista seuraavien vahinkojen minimoimisessa keskeistä on aikainen puuttuminen, selkeä viestintä vuokranantajan ja vuokralaisen välillä sekä tuen saatavuus. Vuokralaisen oma aktiivisuus ja yhteistyöhalukkuus on myös tärkeää, jotta asumisen ongelmiin voidaan puuttua parhaimmassa tapauksessa jo ennen niiden kriisiytymistä. Omalla aktiivisuudella ja yhteistyöhalukkuudella voidaan vähintään ainakin pyrkiä minimoimaan häätöprosessin haitat ja kulut, jos tilanne on ehtinyt jo vakavaksi.

Miksi häätöjä tulee?

Häätöön päätyminen on pitkä prosessi, jonka taustalla on usein:

  • Vuokrarästit: Vuokravelat ovat yleisin syy häätöprosessin käynnistymiselle.
  • Asunnossa asuminen ilman vuokrasopimusta esimerkiksi tilanteissa, joissa vuokrasopimus on päättynyt, mutta vuokralainen ei muuta asunnosta pois.
  • Asunnon huono kunnossapito tai häiriökäyttäytyminen.

Tilanteiden taustalla voi olla monimutkaisia henkilökohtaisia haasteita, kuten mielenterveys- ja päihdeongelmia, jotka vaikuttavat asukkaan elämänhallintaan ja jaksamiseen.

Aktiivinen puuttuminen on avain ennaltaehkäisyyn

Häätöprosessin tehokkaan ennaltaehkäisyn kannalta on tärkeää, että asukas on itse yhteistyöhaluinen, jos vain omat voimavarat ja terveydentilanne siihen riittävät. Lisäksi merkitystä on sillä, että vuokranantajapuoli pyrkii puuttumaan asukkaan haasteisiin ajoissa, ja tarjoaa haasteisiin tukea ja neuvontaa. On tärkeää, että:

  1. Asukkaan yhteystiedot ovat ajan tasalla, jotta häneen saadaan tarvittaessa nopeasti yhteyttä asumisen haasteiden selvittämiseksi.
  2. Vuokrarästeistä ja muista asumiseen liittyvistä haasteista keskustellaan mahdollisimman pian. Talousneuvonta ja vuokrarästien maksusuunnitelmat voivat ratkaista tilanteen ennen kuin asiat vakavoituvat häätöön asti.
  3. Isännöinti ja apuisännöinti tukevat asukkaita mahdollisuuksien mukaan, esimerkiksi ottamalla yhteyttä sosiaalitoimeen ja järjestelmällä neuvontaa ja tukea asukkaalle.

Pahimmillaan häätöprosessi tulee asukkaalle hyvin kalliiksi, minkä lisäksi asukkaalle tulee luottorekisteriin ja ulosottorekisteriin merkinnät. Tilanne on raskas ja sen vaikutukset voivat olla kauaskantoiset. Isännöitsijä ja asukas itse voivat aktiivisella toiminnallaan pyrkiä vaikuttamaan siihen, että asukkaalle koituvat kulut ja vaikutukset olisivat mahdollisimman vähäiset.

Nuorten tukeminen asumisen kriisitilanteissa NALilla

NAL Asunnoilla ja NALin paikallisyhdistyksissä nuorten haasteiden kriisiytymistä ja häätöihin päätymistä pyritään ennaltaehkäisemään mm. puuttumalla aikaisin asumisen haasteisiin, asumisen tuella ja neuvonnalla sekä vuokravelkojen selvittelyn tuella. NALin asunnoissa häiriöt ovat muun vuokramaailman tavoin lisääntyneet, mutta häätöjen määrä ei ole lisääntynyt samaan tahtiin.

Koska vuokravelat ovat suurin syy häätöjen taustalla, vuokranmaksua seurataan NALissa aktiivisesti. Vuokrarästien kerääntyminen pyritään estämään ja tilanne selvittämään maksusuunnitelmien sekä talousneuvonnan avulla.

Nuorten tilanteet pyritään ottamaan yksilöllisesti huomioon ja tilanteita lähdetään ratkaisemaan mahdollisimman joustavasti. Jos asukkaan tilannetta ei saada vain NAL-yhteisön voimin parannettua ja tilanne etenee häätöön asti, pyrkivät NAL Asuntojen isännöitsijä sekä apuisännöintiä hoitavat NALin paikallisyhdistykset mahdollisuuksien mukaan minimoimaan häädöstä seuraavat haitat. Häätöprosessista syntyvän velan ja häätömerkintöjen minimoinnilla on suuri merkitys nuoren taloudelliseen tilanteen ja uuden asunnon löytämisen mahdollisuuksien kannalta.

Häätötilanteiden vaikutusten minimoiminen vaatii kaikkien osapuolten aktiivista panosta. On kuitenkin tärkeä ymmärtää, että usein nuoret eivät tarkoituksella ole passiivisia vuokranantajan tai isännöitsijän suuntaan. Taustalla on usein väsymystä, voimattomuutta ja elämänhallinnan haasteita. Onnistuneen vuokra-asumisen taustalla on usein monenlaisia tukiverkostoja, joista vuokranantajapuoli voi olla yksi. Nuoren omien tukiverkostojen lisäksi on tärkeää, että nuorilla on matalan kynnyksen pääsy päihde- ja mielenterveyspalveluihin, jotta elämänhallinnan haasteet eivät vaaranna nuoren itsenäistä asumista.

Scroll to Top