Nuorille tarjottavat asunnot vaikuttavat heidän hyvinvointiinsa: mahtuuko omaan kotiin kutsumaan kavereita tai voiko siellä tehdä etäohjatun jumpan? Luoko asuinympäristö mahdollisuuksia nähdä ihmisiä luontevasti?
Tilojen vaikutus ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin on merkittävä. Me ihmiset, varsinkin täällä Suomessa, vietämme sisätiloissa suuren osan päivästämme. Kotona vietetään vuorokaudesta isoin siivu. Usein puhutaan, että nuorelle kodiksi riittää pieni luukku, jossa bunkata. Mutta miksei nuori tarvitsisi turvallista, omalta tuntuvaa kotia, johon kaverikin mahtuu kahvia juomaan?
Nuorten asumisen ajankohtaispäivässä 30.3. puhuttiin hyvästä asumisesta. Päivässä tarkasteltiin vuokraustoimen, asuntosuunnittelun ja palvelujen näkökulmista yhteistä tavoitetta hyvän asumisen mahdollistamisesta kaikille nuorille aikuisille.
Tampereen yliopiston arkkitehtuurin väitöskirjatutkija Essi Nisosen avasi kestävän ja nuoret huomioon ottavan asuntosuunnittelun vaikutuksia hyvinvointiin. Hyvinvoinnin kannalta on merkityksellistä, millaisia asuntoja nuorille rakennetaan, millaisia kohtaamisen mahdollisuuksia kiinteistöissä on, sekä miten asunnon koko vaikuttaa esimerkiksi sosiaalisten suhteiden hoitamiseen ja ylläpitämiseen.
Tilojen vaikutus ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin on merkittävä, ja joskus sen vaikutus jää huomioimatta. Nuorten parissa toimivien voisi olla hyvä tarkentaa katsetta myös fyysisen ympäristön vaikutuksiin. Miten auttaa hapuilevaa nuorta tekemään asunnosta sellainen koti, jossa viihtyy ja jossa voi levätä ja tuntea olonsa hyväksi? Mitä mahdollisuuksia kiinteistössä ja naapurustossa on, jotka voisivat edistää osallisuuden kokemusta omaan ympäristöön?
Pragmaattinen asumisen käytäntöihin ja tukiin liittyvä neuvonta on tarpeen, mutta välillä voimme tarvita myös muita keinoja. Voi olla, että tarvitsemme lisäksi ohjauksellista keskustelua nuoren kanssa siitä, miten kodista voisi saada viihtyisämmän ja millaisilla teoilla kodikkuutta omassa elämässä voi lisätä.
Entä miten monesti nuorta tukevien palvelujen olisi aihetta jalkautua nuoren kotiin? Mitä erityistä kodissa vieraileminen voi kertoa nuoren hyvinvoinnista ja arjen toimintakyvystä, jota emme voi tavoittaa toimistotiloissa nuorta kohdatessa? Yhdenvertaisesti kaikkien nuorten hyvää asumista tukiessamme emme voi ohittaa näitä kysymyksiä.
Meidän on jatkossakin keskusteltava laajemmin asumisen onnistumisen tukemisesta rakennuttajien, vuokranantajien, kuntien, ARAn, neuvonta- ja tukipalveluiden sekä asukkaiden kesken. Samalla voimme tulla paremmin tietoisiksi Lauri Lehtoruusun (SOA ry) avaamista nuorten asumispoluista – niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat asumisen valintoihin sekä päätöksiin nuorilla. Meidän tulee olla kiinnostuneita sekä itsenäistyvien nuorten tukemisesta kuin myös niistä nuorista aikuisista, jotka muuttavat pois nuoriso- tai opiskelija-asunnoista ja siirtyvät seuraavalle asumisen polulle.
Tarvitsemme lisää tietoa nuorten asumispolkujen risteymistä, sekä niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat nuorten asumisratkaisuihin. Näin voimme paremmin tukea nuoria sekä tämän hetken asumisessa että tulevaisuuden asumisen valinnoissa.
Nuorisoasuntoliiton Tiina Irjala kertoi, miten NAL-paikallisyhdistyksissä on varmistettu hyvän asumisen edellytyksiä laatutyön avulla. NAL-kentällä on jo yli 20 vuoden ajan tehty vertaiskehittämistä, luotu hyviä käytäntöjä, auditoitu yhdistyksiä sekä kehitetty nuorten osallisuutta.
Hyvään asumiseen vaikuttavat sekä poliittiset päätökset, tarjolla olevat mahdollisuudet että laadukas neuvonta ja tuki. Me aiomme NALissa jatkossakin luotsata tätä keskustelua. Nuorisoasumisen tulee olla ponnahduslauta mielekkään asumispolun ensiaskelille. Jotta kaikki nuoret saisivat kodin, jossa heillä on hyvä olla.
Tuleville päättäjille ajankohtaispäivän panelisteilla oli selkeä viesti: nuoret tarvitsevat kohtuuhintaista asumista.
Eri paikkakunnilla tarve on ehkä erilainen, mutta tarvetta tulee olemaan jatkossakin. Toivon, että jatkossakin nuorisoasunnot tarjoavat asuntoja kaikenlaisille nuorille,
kiteytti NAL Hämeenlinnan Jaakko Vesterberg.
Heini Hakulinen
Verkostoasiantuntija
Nuorisoasuntoliitto NAL ry