Kohti omannäköistä asumista – NALin ja Diakin selvityksen tulokset nuorten asumissuunnittelun tarpeista
Me NALissa pohdimme keväällä 2023, että nuorille aikuisille suunnattu asumiseen liittyvä neuvonta ja tuki liittyy useimmiten itsenäistymisen nivelvaiheisiin, asumisen ja arjen taitojen tuen tai neuvonnan tarpeeseen, sekä asumiseen liittyvien ongelmatilanteiden selvittämiseen. Materiaalimme nuorille sekä nuoria kohtaaville ammattilaisille ovat pääsääntöisesti näihin teemoihin liittyviä. Nämä ovat erittäin tärkeitä aiheita ja kysymyksiä, joihin nuorten kuuluu saada apua ja näihin kysymyksiin vastaamisessa olemme osaavia. Keskusteluissa tunnistimme kuitenkin sen, että meillä on liian vähän tietoa siitä, millaisia asumiseen liittyviä toiveita, unelmia tai tulevaisuuden suunnitelmia nuorilla on ja saavatko he tarvitessaan neuvontaa ja tukea tulevien asumispolkujensa suunnitteluun.
Tiedämme aiemmista tutkimuksista, että nuorten yksinasuminen lisääntyy ja asumisen ja elämisen kustannukset ovat nousseet paljon viimeisien parin vuoden aikana. Tiedämme myös, että nuorten asumisunelmat liittyvät usein omistus- tai omakotitaloasumiseen, vaikka suurin osa alle 30-vuotiaista asuu kaupungeissa, eikä urbanisaatiokehitys ole häviämässä. Saavatko nuoret halutessaan tietoa ja neuvontaa tulevaisuuden asumisen suunnitelmien tekemiseen neuvonta- ja ohjauspalveluista tai muista palveluista? Otammeko nuorten kanssa puheeksi heidän asumiseensa liittyvät toiveet ja tuemmeko nuoria kohti omannäköistä asumista? Miten sen teemme?
Näiden kysymysten ympäriltä lähdimme selvittämään nuorten asumistoiveita ja asumissuunnittelua sekä niihin liittyviä ohjaustarpeita. NALin Onnistu asumisessa -toiminnassa tuotetaan tietoa ja tukea ammattilaisille nuorten asumisen tukemiseen ja tämä selvitystyö osui tarpeeseen. Selvityksentekoon tarttuivat Diakin Reija Paananen ja Reetta Alanko.
Selvitys kokoaa yhteen olemassa olevaa tietoa nuorten asumiseen ja asumistoiveisiin liittyvistä asioista sekä niitä ohjaavista seikoista omannäköisen asumisen tukemisen tietopohjaksi. Selvityksessä on käytetty suomalaista ja kansainvälistä tutkimuskirjallisuutta sekä selvityksiä nuorten asumiseen liittyen, keskittyen erityisesti nuorten asumistoiveisiin sekä asumisen ja hyvinvoinnin yhteyksiin. Selvityksessä on käytetty myös Diakonia-ammattikorkeakoulun tutkimusaineistoja 16–29-vuotiaiden suomalaisten nuorten hyvinvoinnista. Kirjallisen selvityksen tueksi kerättiin aineistoa myös haastattelemalla. Selvityksen tulokset koottiin yhteen nuorten asumisen ohjausta palveleviksi visuaalisiksi tuotoksiksi, jotka löytyvät nettisivuiltamme.
Selvityksen voit lukea kokonaisuudessaan tästä.
Keskeiset johtopäätökset selvityksestä:
- Omasta lapsuudesta ja asumishistoriasta tulee paljon asumistoiveita ja -mahdollisuuksia määrittäviä tekijöitä.
- Nuoruus on mahdollisuuksien ja suurten muutosten aikaa, jolloin tulee olla mahdollisuus etsiä identiteettiään ja kokeilla asioita. Toiveet voivat muuttua matkalla ja välivaiheita saa olla. Näistä kaikista voi ammentaa asumistoiveita tulevaisuuteen.
- Asumista pitää kannustaa pohtimaan ja asumisvalintoja tehdessä on hyvä miettiä oman elämän kokonaisuutta.
- Vaikka asumisen suunnittelu koettiin haasteelliseksi ja pitkän tähtäimen suunnittelu ei välttämättä kiinnosta, nuoret kokevat kuitenkin asian tärkeäksi ja suunnittelevat aina tilanteen mukaan seuraavaa askelta. Myös tämä lyhyen tähtäimen suunnittelu on tärkeää, koska jokainen askel rakentaa tulevaisuuden asumisen polkua. Ne ovat juuri niitä kohtia, jolloin nuoret ovat avoimia asumistoiveiden pohtimiselle.
Millä tavalla nuorten omannäköistä asumista voitaisiin tukea jokaisella askeleella?
Selvitys ja ohjausmateriaalit antavat uudenlaista lähestymiskulmaa nuorten aikuisten kanssa työskentelyyn asumiseen liittyen, joten materiaaleihin kannattaa tutustua!