Ajankohtaista

NAL50-blogi: Nuorten asunnottomuutta ennaltaehkäisemässä

NAL 50 -blogi

Nuorisoasuntoliitto täyttää 50 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi julkaisemme NAL50-blogisarjan, jossa pureudutaan nuorten asumisen ilmiöihin ja NAL-yhteisön monipuoliseen toimintaan.

Y-säätiön kehittämispäällikkö Sari Timonen käsittelee blogissaan NAL:n ja sen paikallisyhdistysten tekemää itsenäistymistä tukevaa ja nuorten asunnottomuutta ennaltaehkäisevää työtä. Timonen on aiemmin työskennellyt sekä NAL:ssa että NAL:n paikallisyhdistyksessä Hämeenlinnassa.

Vuosikymmenet vaihtuvat, NAL pysyy

Voi jälleen kerran todeta, että miten aika kuluukaan! Nyt kun vietetään NAL:n 50-vuotisjuhlavuotta tulee mieleeni aika, jolloin juhlimme 30-vuotiasta NAL:a. Jo silloin ajattelin, että onpa Nuorisoasuntoliitto tehnyt todella kauan merkittävää työtä nuorten asumisen ja asumisolojen parantamiseksi. Siitä on siis hivenen päälle parikymmentä vuotta, kun tulin mukaan juuri perustetun NAL:n paikallisyhdistyksen toimintaan Hämeenlinnassa.

Nuorten asuminen yhdisti monia toimijoita

Toiminta Hämeenlinnassa käynnistyi vauhdikkaasti. Saimme rakennettua nopeasti ensimmäisen, ja pian jo toisen ja kolmannenkin nuorisoasuntokohteen. Työ mahdollistui silloisen RAY:n ja ARA:n tuella, sekä sillä, että nuorten asuminen yhdisti toiminnan kantavia voimia myös kaupungin nuorisotyöstä, asuntotoimesta ja rakennuttamisen sekä sosiaalityön saroilta. Olimme kumppaneina lukuisille niin julkisen kuin kolmannen sektorinkin toimijoille, joille nuorten asumisen ja itsenäistymisen tukeminen oli erityisen tärkeää. Verkostotyö muodostui tiiviiksi.

Samaan aikaan NAL kasvoi myös valtakunnallisesti. Paikallisyhdistyksiä syntyi ja ennen kaikkea nuorille aikuisille rakennettiin koteja. Monet paikallisyhdistykset, kuten Jyväskylän ja Oulun NAL-toimijat, rakennuttivat myös itse mittavaa asuntokantaa. Kävimmekin hakemassa Hämeenlinnaan oppia heiltä. Myös me autoimme mielellämme uusia yhdistyksiä toiminnan alkuun jakamalla omaa kokemustamme. NAL:n keskustoimiston tuki oli tärkeää.

Paikallisyhdistysten asumisneuvonta on ollut korvaamaton apu monelle nuorelle

NAL:n paikallisyhdistykset ovat nuorten asumisen erityisiä asiantuntijoita. Yhtenä tehtävänä on ollut nuorille suunnattu asumisneuvonta. Sen avulla on ennen kaikkea opastettu asumisen ja muidenkin asioiden hoitamisessa, jotta nuori ei itsenäisen elämänsä alkutaipaleella joutuisi osaamattomuuden takia vaikeuksiin. Toki myös vaikkapa vuokranmaksuongelmissa on autettu eteenpäin, palveluihin ohjausta on tehty todella paljon. Uskonkin, että moni nuori on välttänyt asumisen päättymisen ikävästi ihan vain siksi, että ystävällinen asumisneuvoja on ollut tavoitettavissa matalalla kynnyksellä!

Paikallisyhdistysten työntekijät, joita usein oli vain muutama tai olipa moni yksinkin, löysivät läheisiä työkavereita muista NAL-yhdistyksistä. Työkaveruuksista on vuosien saatossa syntynyt ystävyyksiä ja monta toimintamallia on myös yhdessä kehitetty. Muistan, kuinka me kehitimme yhteistyössä Tampereen yhdistyksen Sanna Meronen-Vileniuksen kanssa tuetun asumisen palvelutuotteen. Tälle palvelulle oli ollut kysyntää.  Nykyisin on tarjolla monenlaisia tuetun asumisen palveluja myös itsenäistyville nuorille. NAL Palvelut on hyvä esimerkki palveluiden kattavuudesta ja tarpeesta.

NAL:n nuorten tuetun asumisen hanke ennaltaehkäisi nuorten asunnottomuutta

Oma polkuni johti 2008 Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman (PAAVO) myötä NAL:n koordinoiman valtakunnallisen nuorten tuetun asumisen kansallisen hankkeen sekä samalla varsinaisen asunnottomuustyön pariin. Valtakunnallisessa työssä keskityimme etsimään ja löytämään nuorten asunnottomuutta ennaltaehkäiseviä ja asumista ja elämää tukevia asumisratkaisuja silloisen Valtakunnallisen työpajayhdistyksen (nyk. Into) kanssa. NAL:n koordinoima hanke oli ainoa kansallinen erityisesti nuoriin kohdistuva kehittämishanke ensimmäisessä PAAVOssa.

Yhteistyö nuorten asumisasioissa on arvokasta 

NAL:n 30-vuotisjuhlat vietettiin jo aikaa sitten palaneilla VR:n legendaarisilla makasiineilla. Mietin, mikä on tällä välillä muuttunut. Itse toki olen vähän vanhempi, ja ensimmäiset nuorisoasuntoihin asuttamani nuoret ovat jo ehkä itsekin aikuistuvien nuorten vanhempia. NAL on nykyään entistä vahvempi nuorten asumisen toimija. Asunnottomuuden poistaminen Asunto ensin -mallilla on johtava strategia pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmassa. Aiempaan verrattuna myös toimijat ovat vahvasti verkostoituneempia keskenään.  Tästä kiitoksen ansaitsee myös nykyinen työnantajani Y-Säätiö lukuisine kumppaneineen. Y-Säätiö lähti rohkeasti lähes kymmenen vuotta sitten kokoamaan kansallista yhteiskehittämisen alustaa eli Verkostokehittäjiä innovoimaan ja toteuttamaan yhdessä Asunto ensin -asunnottomuustyötä. Y-Säätiö ja Nuorisoasuntoliitto ovat myös tehneet nuorten asumisasioissa yhteistyötä jo vuosikymmeniä.

Edelleen olemme huolissamme nuorten tilanteista, erityisesti nuorten syrjäytyminen huolettaa. Kuilu pärjäävien ja pudokkaiden välillä kasvaa. Nuoret eivät ole homogeeninen joukko, vaan monin erilaisin valmiuksin ja taidoin itsenäistä elämäänsä aloittavia ihmisiä, joista jokaiselle löytyy paikkansa ja oma elämänpolkunsa. Tässä työssä NAL-toimijoilla on selkeä tehtävä: nuorten rinnalla kulkeminen, kotien rakentaminen ja nuoria syrjäyttävien rakenteiden raivaaminen. Kiitos NAL tekemästänne työstä sekä onnea ja menestystä edelleen yhteiskuntaa rakentavassa tehtävässänne! Yhteistyömme jatkuu.

Sari Timonen, kehittämisjohtaja, Y-Säätiö

Scroll to Top