Mistä koti?


Alla on luettelo eri paikoista, joista voit etsiä kotia.

 

NAL-nuorisoasunnot

Asuntoa voivat hakea alle 30-vuotiaat nuoret aikuiset. Asunnoissa voi asua siihen saakka, kunnes vuokralainen täyttää 35 vuotta. Hakijalla täytyy olla oleskelulupa tai Suomen kansalaisuus. Koska opiskelijoille on useimmilla paikkakunnilla tarjolla edullisia opiskelija-asuntoja, opiskelijat eivät ole asukasvalinnassa etusijalla. Hinnat vaihtelevat eri paikkakunnilla ja asunnon koosta, sijainnista ja iästä riippuen. Vuokrataso on kuitenkin keskimääräistä vuokratasoa alhaisempi. NALin asunnot ovat usein yksiöitä tai pieniä kaksioita, kulkuyhteydet ovat hyvät ja asunnoista löytyy yhteistilat kuten sauna ja pesutupa.

NAL-nuorisoasuntoa voit hakea NALin asuntohausta ja hakemuksen voi tehdä suomeksi tai englanniksi. Lue tarkasti hakemuksen ohjeet, sillä tarvitset hakemukseen liitteitä. Tarkista sivulta, mitkä paperit sinun täytyy hankkia liitteeksi. Täytä hakemuksesta kaikki kohdat. Hakemus on voimassa 4 kuukautta, jonka jälkeen hakemus pitää uusia. Saat automaattisesti sähköpostiisi ohjeet, miten voit uusia hakemuksen. Jos sopiva asunto vapautuu, saat kutsun haastatteluun. Kaikki asukkaat haastatellaan etukäteen. Isoissa kaupungeissa asuntojonossa voi joutua odottamaan, joten asuntoa kannattaa hakea myös muualta. Voit kysyä asunnoista lisää NAL-paikallisyhdistykseltä siitä kaupungista, josta haet asuntoa.

 

Järjestöt ja säätiöt

Myös järjestöt ja säätiöt sekä muut organisaatiot vuokraavat valtion tukemia vuokra-asuntoja:

 

Kaupungin ja kunnan vuokra-asunnot

Voit hakea myös oman kunnan tai kaupungin vuokra-asuntoa. Tee hakemus internetissä tai oman kunnan asuntotoimistossa. Sen jälkeen sinun täytyy odottaa asuntoa jonossa. Ulkomaalainen voi hakea asuntoa, jos hänellä on oleskeluoikeus tai oleskelulupa. Luvan täytyy olla voimassa vähintään 1 vuosi. Valtio tukee kuntien vuokra-asuntoja. Asunnot ovat siksi edullisia ja niissä saa asua niin pitkään kuin haluaa – tietysti sillä ehdolla, että ei aiheuta itselleen häätöä. Kun asukkaita valitaan kunnan asuntoon, etusijalla ovat kiireellisessä asunnontarpeessa olevat hakijat eli asunnottomat, pienituloiset ja vähävaraiset hakijat. Etsi oman kotikaupunkisi vuokra-asuntoja internetistä.

 

Opiskelija-asunnot

Jos olet opiskelija, voit hakea opiskelija-asuntoa. Saat asua opiskelija-asunnossa niin kauan kuin opiskelet. Kun opintosi loppuvat, joudut muuttamaan pois. Myös pariskunta voi hakea opiskelija-asuntoa, jos toinen puolisoista opiskelee. Opiskelija-asuntoja on opiskelupaikkakunnilla. Yleensä asuntoihin pitää jonottaa, joten sinun kannattaa hakea asuntoa heti, kun saat tietää opiskelupaikasta. Opiskelija-asuntoja voi yleensä hakea ympäri vuoden.

Lisätietoja:

 

Vapaat markkinat eli yksityiset vuokranantajat

Yksityiset vuokranantajat ovat yrityksiä tai tavallisia ihmisiä, jotka antavat omia asuntojaan vuokralle. Tällaista asuntovuokrausta kutsutaan nimellä vapaat markkinat. Yksityiset vuokra-asunnot ovat yleensä vähän kalliimpia kuin kuntien tai kaupunkien vuokra-asunnot. Etsi asuntoilmoituksia sanomalehdistä ja internetistä. Kun löydät sopivan asunnon, sovi asuntonäyttö. Asuntonäyttö tarkoittaa, että menet sovittuna aikana katsomaan asuntoa. Kun menet asuntonäyttöön, asunnon omistaja tai kiinteistövälittäjä esittelee asuntoa sinulle. Esittelyssä voi olla monta hakijaa samalla kerralla. Pukeudu siististi ja käyttäydy asiallisesti. Asunnonomistajien mielestä hyvä vuokralainen käy yleensä töissä, ei tupakoi eikä hänellä ole lemmikkieläimiä.

Etsi asuntoa näistä paikoista:

Scroll to Top