170522-0122-NAL

Asumisen ABC

Oletko valmis muuttamaan omillesi? Miten saat rahasi riittämään itsenäiseen asumiseen? Tiedätkö miten hajulukko puhdistetaan tai sulake vaihdetaan? Asumisen ABC vastaa!  

Omaan kotiin -opas

Itsenäistyvän nuoren asumistiedon pikkujättiläinen. Omaan kotiin -opas kertoo ja ohjaa itsenäisessä asumisessa, suomeksi, englanniksi, venäjäksi ja arabiaksi.

Oletko valmis?

Oma tupa, oma lupa. Haluatko muuttaa asumaan omillesi? Mieti ensin, onko nyt oikea hetki ja riittävätkö rahasi. Pohdi, haluatko asua yksin, ystävän vai sukulaisen kanssa.

Asunnon etsiminen

Miten haluat asua? Haluatko vuokrata nuorisoasunnon vai ostaa oman? Entä opiskelija-asunnot tai kunnan asunnot? Vaihtoehtoja on paljon, ota niistä selvää!

Muutto omaan kotiin

Onnea! Löysit uuden asunnon. Nyt pitää kirjoittaa vuokrasopimus ja muuttaa tavarat uuteen kotiin. Lisäksi pitää muistaa pari muutakin asiaa.

Omassa kodissa

Kun asut itsenäisesti, sinun pitää pitää huolta kodistasi ja tietää, kenelle soitat, jos sattuu vahinko. Huoltoyhtiö, isännöitsijä ja vuokranantaja neuvovat eri asioissa.

Oman talouden hallinta

Kun asut itsenäisesti, rahojesi pitää riittää vuokraan ja muihin laskuihin, ruokaan ja vapaa-ajan menoihin. Budjettilaskurin avulla voit laskea, paljonko tienaat ja paljonko kulutat.

 

Poismuutto

Jossain vaiheessa tulee aika vaihtaa kotia. Miten irtisanot vuokrasopimuksesi? Mistä saat muuttoauton? Lue täältä, mitä muuta pitää muistaa, kun muutat pois.

Asumisen sanasto

Tiedätkö, mitä 1h+kk tarkoittaa? Entä AHVL tai ASP-tili? Asumisen sanasto selittää, mitä asumisen termit tarkoittavat. Klikkaa ja tutustu.

Materiaalit

NAL tarjoaa asumisoppaita, videoita ja tehtäviä asumisen tueksi. Opettajille ja kouluttajille on valmiita tuntisuunnitelmia. Klikkaa ja tutustu!

Nuorisoasuntoliitto NAL ry
Scroll to Top